Ullvi arbetskrets

Sedan 1879 har Ullvi arbetskrets arbetat för att få in pengar till välgörande ändamål. Under vinterhalvåret träffas kretsens kvinnor och stickar, syr, broderar och väver. Missionsväv har satts upp i olika gårdar i byn och under årens lopp har man vävt handdukar, tabletter, löpare, gardiner och mattor.

Förr odlades lin i Ullvi. Sista gången som missionslin såddes var 1955. Kvinnorna i byn hjälptes åt med att ta hand om linet, att röta och skäkta och slutligen spinna det. 

Vid midsommartid auktioneras textilierna bort. Missionsauktionen hålls alltid första tisdagen efter midsommar i Ullvi bystuga. I en paus serveras kaffe med hembakat bröd i lilla salen. Auktionist under senare år har varit Tore Öhrn från Rönnäs. Pengarna som auktionen inbringar skänks till olika hjälporganisationer.

På varje missionsauktion brukar man sälja tjockbulla. Den bakas alltid i någon gård, som har vedeldad ugn. Förr bakade man alltid på auktionsdagens morgon. Redan klockan 6 på morgonen började man att göra degen. Numera bakas den i förväg och fryses in. Den tjockbulla som bakas till missionsauktionen har inte sin like någon annanstans. Den gjordes, då som nu, helt för hand utan några moderna hjälpmedel. En 10-liters deg ger cirka 70 bullar.

Sista missionsauktionen hölls i Ullvi bystuga den 26 juni 2007, se bilder från auktionen
Därefter har verksamheten i arbetskretsen legat nere. 

Arbetskretsen träffades på senare år på tisdagar kl 14.00 hos Gun Helldén

Under senare aktiv tid har kontaktpersoner för Ullvi arbetskrets varit: 
Rönnäs Karin Olsdotter,
Elsa Karlsson,
Gunnel Juvas och
Kerstin Sundén

Uppdaterad 2010-02-17